Tandsten och tandlossning

Tandsten
Tandsten är ett vanligt problem och är en förkalkning av den mjuka bakteriebeläggningen (plack) som bildas på tänderna. Tendensen till förkalkning är individuell beroende på tändernas placering, salivens sammansättning och hur rent man borstar tänderna. Tandsten är vanligast på insidan av framtänderna i underkäken och utsidan av kindtänderna i överkäken.

Om tandsten inte tas bort regelbundet uppstår en ond cirkel av tandsten – tandköttsinflammation – mer tandsten och så småningom tandlossning och karies.

När placken väl blivit tandsten täcker den tandköttskanten, det gör att du inte kommer åt att få rent, det blir inflammerat, lättblödande och ömt. Inflammationen kan skapa en djup ficka där bakterierna ökar i lugn och ro. Bakterierna förstör fästet för tänderna, angriper käkbenet så att tänderna blir rörliga och till sist lösa.

Vad du kan göra själv, borsta tänderna noga morgon och kväll, håll rent mellan tänderna och besök tandhygienisten eller tandläkaren regelbundet.

Tandlossning
Tandlossning- vanligt bland äldre
Nästan varannan person över 50 år drabbas av tandlossning. det beror på att bakterier samlas i tandköttskanten. När fickan mellan tänder och tandköttet blir så djup att man inte kommer åt med tandborsten kan inflammationen spridas så att tandens fäste förstörs.

Det gäller alltså att rengöra tänderna. Det första tecknet på att man är i riskzonen är om tandköttet blöder vid tandborstning. Däremot brukar det inte göra ont och processen går ganska långsamt.

Genom att besöka tandläkaren/tandhygienisten regelbundet kan man få bort bakteriebeläggningarna och motverka att processen går vidare.

Kommer man under behandling försent är tandbrygga eller tandprotes den åtgärd som är aktuell.

Undersökning

Tandlossningssjukdom, parodontit, kan upptäckas och behandlas på ett tidigt stadium. Därför är det viktigt att regelbundet besöka tandläkaren.

Vid rutinundersökning hos tandläkaren kontrolleras en rad olika saker. Bland annat risken för tandlossning. Denna diagnos bygger på en detaljerad undersökning av tänder och tandkött. Patientens sjukdomshistoria samt information om eventuell medicinering är också viktigt. Baserat på undersökningen kan tandläkaren sedan gradera sjukdomens svårighetsgrad.

Inflammerat tandkött kan vara början till parodontit.
Inflammationsregistrering
Ett inflammerat tandkött kan vara början till parodontit. Typiska tecken på ett inflammerat tandkött är att det blöder längst tandköttskanten vid beröring och att det är mjukt, blankt och mörkrött istället för fast, knottrigt och ljusrosa. Under tandläkarundersökningen registreras förekomsten av inflammation för varje tand.

Leave a Reply